Składniki:
Składniki na 4 porcje:
50 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 jajko, 3 duże ogórki sałatkowe, 1 pojemnik (20 dag) kwaśnej śmietany, 1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku, ½ pęczka koperku, 2 łyżki oleju, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, słodka papryka, sól, grubo mielony pieprz, inne przyprawy wg gustu.
Jak przyrządzić?
Przygotować klopsiki: mięso dokładnie zagnieść z jajkiem, przyprawić na ostro słodką papryką, solą oraz pieprzem. Uformować z mięsnej masy wilgotnymi dłońmi malutkie klopsiki. Czosnek i cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Ogórki sałatkowe cienko obrać, opłukać, przekroić wzdłuż na połówki. Ostrym nożem usunąć części z nasionami. Połówki ogórka pokroić na średnie kawałki. Mocno rozgrzać olej na głębokiej, dużej patelni, podsmażyć na nim czosnek oraz cebulę, na końcu dodać pulpeciki. Nieustannie mieszając smażyć je na złocisty kolor, usmażone zdjąć z patelni. Przygotować sos ogórkowy: do tłuszczu ze smażenia wrzucić pokrojone ogórki, smażyć na silnym ogniu około 10 minut, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podlać dwiema szklankami wody, zagotować, następnie zmniejszyć ogień, dusić kolejne 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić kwaśną śmietaną, zagęścić sos, krótko zagotować, ciągle mieszając. Na końcu włożyć do sosu klopsiki, całość podgrzać, przyprawić na słodką papryką, solą oraz grubo mielonym pieprzem. Koperek opłukać, osuszyć, drobno posiekać, posypać gotową potrawę. Pulpeciki w sosie ogórkowym doskonale smakują wtedy, jeżeli podajemy je z młodymi ziemniakami, kaszą gryczaną lub ryżem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Marzena |