Składniki:
2 7/10 szklanki mąki,
1 kostka masła,
1 opakowanie drożdży instant,
3 jaja,
4 łyżki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 szklanka mleka,
marmolada,
cukier puder,
płatki migdałów.
Jak przyrządzić?
2 jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać drożdże wymieszane z mąką, wlać mleko i stopioną połowę kostki masła. Odstawić na 20 minut. Ciasto rozwałkować, na połowie ułożyć płatki z reszty masła, złożyć, przewałkować kilka razy. Wykrawać kwadraty o boku ok. 8 cm, na środek kłaść marmoladę, rogi posmarować jajkiem, zalepić rogalik. Rogaliki układać na papierze do pieczenia, każdy rogalik posmarować jajkiem, posypać płatkami migdałowymi; piec do zrumienienia i wyrośnięcia. Posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Smaczne również z nadzieniem makowo-bakaliowym.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 30 |
Przybliżony koszt | 13 zł |
Autor | marwo |