Zapach pieczonych jabłek i cynamonu roznoszący się po całym domu to znak, że pieczemy szarlotkę, to także zapach świąt. To pyszne ciasto sprawdza się u mnie od lat. Przepis na szarlotkę jest zwykle bardzo prosty, a jabłka do niej są zawsze na rynku. Szarlotka na kruchym cieście to aromatyczne, wilgotne i chrupiące ciasto, które natychmiast znika z talerza.
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki,
kostka masła,
pół szklanki cukru,
2 jajka,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Wypełnienie:
1,3 kg jabłek,
1/3 szklanki cukru,
łyżeczka cynamonu.
Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Zimne masło pokroić nożem razem z mąką.
Dodać jajka, cukier, proszek do pieczenia.
Zagnieść ciasto.
2/3 ciasta zawinąć w folię i schłodzić w lodówce, 1/3 w zamrażarce.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i uprażyć w garnku razem z cukrem i cynamonem.
Odstawić do wystygnięcia.
Ciasto z lodówki rozwałkować i wylepić nim dno formy uprzednio posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Ciasto musi zachodzić również na boki formy.
Włożyć uprażone jabłka, a na wierzch zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 40 minut.
Jak podawać?
Ciasto można podawać na ciepło i zimno.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 16 zł |