Szarlotka na kruchym cieście

Przepis kulinarny
Szarlotka na kruchym cieście Zobacz 11 zdjęć

Zapach pieczonych jabłek i cynamonu roznoszący się po całym domu to znak, że pieczemy szarlotkę, to także zapach świąt. To pyszne ciasto sprawdza się u mnie od lat. Przepis na szarlotkę jest zwykle bardzo prosty, a jabłka do niej są zawsze na rynku. Szarlotka na kruchym cieście to aromatyczne, wilgotne i chrupiące ciasto, które natychmiast znika z talerza.

Składniki:

Ciasto:

2,5 szklanki mąki,
kostka masła,
pół szklanki cukru,
2 jajka,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Wypełnienie:

1,3 kg jabłek,
1/3 szklanki cukru,
łyżeczka cynamonu.

Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.

Jak przyrządzić?

Zimne masło pokroić nożem razem z mąką.

Dodać jajka, cukier, proszek do pieczenia.

Zagnieść ciasto.

2/3 ciasta zawinąć w folię i schłodzić w lodówce, 1/3 w zamrażarce.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i uprażyć w garnku razem z cukrem i cynamonem.

Odstawić do wystygnięcia.

Ciasto z lodówki rozwałkować i wylepić nim dno formy uprzednio posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Ciasto musi zachodzić również na boki formy.

Włożyć uprażone jabłka, a na wierzch zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 40 minut.

Jak podawać?

Ciasto można podawać na ciepło i zimno.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt16 zł

Szarlotka na kruchym cieście: Podobne przepisy

Szarlotka na kruchym cieście: wypróbuj również

Powiązane Tematy