Składniki:
pęczek brokułów,
2 pomidory,
ogórek zielony,
czosnek,
rzodkiewka,
2 jajka,
przyprawy: sól, pieprz, cukier, majonez.
Jak przyrządzić?
Brokuły sparzyć wrzątkiem i pozostawić na 20 minut aby zmiękły. Podzielić na małe różyczki. Pomidora, ogórek i rzodkiewkę pokroić jak komu się podoba. Jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę a czosnek drobno posiekać.
Potrzebne przybory:
wiadomo: nóż - podstawa
Uwagi:
Wszystkie przygotowane składniki wrzucamy do miski (najlepiej szklanej przezroczystej, aby lepiej się prezentowały) w nast. kolejnosci: brokuły na dnie, następnie czosnek, pomidory, ogórek, jajka, rzodkiewka. Przyprawiamy do smaku w oddzielnym naczyniu i wszystkie razem wymieszane z przyprawami kładziemy na brokuły. Na całą zawartość miski nakładamy majonez aby przykryć wszystkie składniki. Jeśli nam się jeszcze chce, możemy udekorować natką pietruszki. Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do lodówki na 20 minut.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Porcje | 2 duże |
Kaloryczność | srednia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | BB |