Składniki:
około 70 cm schabu,
tyle samo boczku oraz polędwicy,
żeby smakowało przyprawiamy: czosnek, majeranek, sól, pieprz, tobasco, sweet chili sos, musztarda, zwykła przyprawa grillowa firmy kamis.
Jak przyrządzić?
Wybieramy się do sklepu na DOBRE zakupy, a mianowicie zakupujemy piękny kawał schabu - piekny nie tylko w sensie jego grubości ale i długości, podobnie boczek i polędwicę. Wracamy do domu. Zakładam, że mamy wymienione wyżej przyprawy, bo jak nie, to należałoby je również zakupić. Układamy na stole wszystkie kawałki mięs i przygladamy się ich grubościom, kroimy wszystko w ten sposób wzdłuż, aby powstały 4 paski schabu, 2 polędwicy i 3 paski boczku - dlatego ważny jest zakup dobrego gatunkowo mięsa! Przystępujemy do nadania mięsom trzech smaków i kolorów: Do schabu przygotowujemy: 5,6 ząbków czosnku rozgniatamy dodając majeranek, sól, pieprz - ja robię z tego wszystkiego szerokim nożem jednolitą miazgę - nacieramy paski achabu zwijamy jak węża i wkładamy do lodówki.Do polędwicy przygotowujemy:Lyżkę sweet chili sos + odrobine tobasco + łyżeczka miodu - nacieramy dokładnie polędwiće robimy drugiego węża i do lodówki.Do boczku przygotowujemy:Posypujemy przyprawą kamis i nacieramy musztardą - powtarzamy sytuację z wężem i lodówką.Zanim wszystko przejdzie swoimi smaczkami wypijamy kawkę, może drinka... ale tylko jednego - jeszcze mamy sporo pracy.Po około 2 godzinach wyciagamy gady z lodówki , rozwijamy na stole wszystkie kawałki i:1. Spinamy wykałaczką na początku po jednym kawałku boczku, schabu i polędwicy - przeplatamy na przemian jak warkocz - na koncu spinamy wykałaczką - odkładamy.2. Spinamy wykałaczką 2 schaby i 1 poledwicę - splatamy warkocz - spinamy - odkładamy.3. Spinamy 2 boczki i 1 schab - splatamy - spinamy - odkładamy.Gotowe warkocze wkladamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia, po czym przykrywamy np folią aluminiową aby ich za bardzo nie wysuszyć.
Uwagi:
Jest to bardzo efektowna potrawa, której zaletą jest wielorakośc smaków uzyskanych z połączenia różnych mięs i przypraw. Gorąco polecam - warto wydać tę kasę :)Nazwa pochodzi rzecz jasna od splecionych trzech pasm mięs w kolorach późnej jesieni...
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 2 min. |
Autor | DORIS-20 |