Składniki:
CIASTO:(na blachę o wym. 24x40 cm)
- 20 dag mąki tortowej
- 10 dag cukru pudru
- 10 dag margaryny (KASIA)
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto zagnieść i włożyc do lodówki na 1 godz.
MASA SEROWA:
- 1,5 kg tłustego twarogu
- 1,5 kostki margaryny (KASIA)
- 12 jajek
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 3/4 olejku pomarańczowego
- 5 dag rodzynek
- 40 dag cukru pudru (odsypać 1/2 szklanki do ubijania piany z białek)
Jak przyrządzić?
Twaróg wraz z margaryną przemielić w maszynce, do sera dodawać kolejno żółtka, budyń, olejek i dobrze wymieszać (można mikserem), następnie dodawać po trochu cukier puder i jeszcze raz zmiksować. Z białek ubić na sztywno pianę, pod koniec ubijania dodać 1/2 szklanki cukru pudru. Do sera dodać rodzynki i pianę z białek - delikatnie wymieszać. Foremkę wykleić ciastem i na ciasto wylać masę serową. Piec 1 godz. w temperaturze 160 st.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Ulik |