Składniki:
1,5 kg chudych żeberek,
słoik dżemu morelowego niskosłodzonego (200 g),
6 łyżek ketchupu,
6 zmiażdżónych ząbków czosnku,
2 łyżeczki soli.
Jak przyrządzić?
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy w pojedyncze kosteczki. W głębokim naczyniu żaroodpornym z pokrywką mieszamy dżem, ketchup, czosnek i sól. Wkładamy pokrojone żeberka i mieszamy dokładnie, tak by sos obkleił mięso. Odstawiamy na minimum pół godziny, można też zostawić w lodówce na całą noc. Pieczemy przykryte przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, polewając od czasu do czasu sosem. Po godzinie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy odkryte jeszcze przez 15-20 min.
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne, ostry nóż, wyciskarka do czosnku, no i oczywiście dobre chęci.
Jak podawać?
Podajemy je z kopytkami lub ryżem. A jako sałatka pyszne będą ogórki pokrojone w słupki i posypane świeżym koperkiem. ŻYCZĘ SMACZNEGO !!! :-)
Uwagi:
Jeżeli chcemy żeberka piec krócej niż godzinę, dodajemy do sosu, w którym mięso się maceruje, 100 gram czystej wódki i zostawiamy w lodówce na całą noc. Skróci to czas pieczenia o ok.20 min.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | agunia |