Żeberka w sosie słodko-kwaśnym - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1,5 kg chudych żeberek,
słoik dżemu morelowego niskosłodzonego (200 g),
6 łyżek ketchupu,
6 zmiażdżónych ząbków czosnku,
2 łyżeczki soli.

Jak przyrządzić?

Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy w pojedyncze kosteczki. W głębokim naczyniu żaroodpornym z pokrywką mieszamy dżem, ketchup, czosnek i sól. Wkładamy pokrojone żeberka i mieszamy dokładnie, tak by sos obkleił mięso. Odstawiamy na minimum pół godziny, można też zostawić w lodówce na całą noc. Pieczemy przykryte przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, polewając od czasu do czasu sosem. Po godzinie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy odkryte jeszcze przez 15-20 min.

Potrzebne przybory:

Naczynie żaroodporne, ostry nóż, wyciskarka do czosnku, no i oczywiście dobre chęci.

Jak podawać?

Podajemy je z kopytkami lub ryżem. A jako sałatka pyszne będą ogórki pokrojone w słupki i posypane świeżym koperkiem. ŻYCZĘ SMACZNEGO !!! :-)

Uwagi:

Jeżeli chcemy żeberka piec krócej niż godzinę, dodajemy do sosu, w którym mięso się maceruje, 100 gram czystej wódki i zostawiamy w lodówce na całą noc. Skróci to czas pieczenia o ok.20 min.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Autoragunia

Żeberka w sosie słodko-kwaśnym: Podobne przepisy

Żeberka w sosie słodko-kwaśnym: wypróbuj również

Powiązane Tematy