Żeberka w kapuście
KAROLINA • dawno temuKarnawał kojarzony jest z czasem zabaw i rozpusty, dlatego też warto w czasie jego trwania pozwolić sobie na chwilę przyjemności. Nie jest to trudne, zwłaszcza gdy wokół nas roztaczają się znakomite i kuszące zapachy, które nawet najbardziej silnego zwolennika zdrowego odżywiania potrafią zwalić z nóg. W tym niezwykłym czasie chyba najbardziej nęci nas aromat świeżo smażonych pączków z marmoladą albo chrupiących faworków. I tak jak uwielbiają je miłośnicy słodyczy, tak urodzeni mięsożercy nie wyobrażają sobie życia bez jedzenia żeberek. Trwający karnawał to idealny czas na sięgnięcie po wspomniane mięso i wyczarowanie z niego niezwykłej potrawy. Jeżeli jesteś ciekawa, w jaki sposób możesz zaspokoić apetyt swojego mężczyzny, poświęć chwilę na zapoznanie się z pomysłami na żeberka, a zwłaszcza z przepisem na żeberka w kapuście. To idealna potrawa, która pozwoli nam bez szwanku przetrwać zimę.
Żeberka na obiad
Jedzenie żeberek w ostatnim czasie zaczęło trochę odchodzić do lamusa. Popularność jedzenia typu fast food i wszechobecny drób przyrządzany w rozmaity sposób wypchnęły trochę naszą wieprzowinę na drugi plan. Pora zatem się otrząsnąć i włożyć trochę trudu w przygotowanie obiadu. Obok kotleta schabowego z piersi kurczaka, grillowanych filetów albo pieczonego indyka warto przyrządzić pyszne żeberka. Nie ma co się okłamywać, że ich jedzenie sprawi, że bez wysiłku zgubimy dobre kilka kilogramów, bo jest to potrawa dość tłusta. Nie oznacza to jednak, że należy zupełnie wykluczyć je z diety. Żeberka na obiad przełamią monotonię panującą w naszej kuchni i wniosą do niej odrobinę świeżości.
Istnieje wiele przepisów na żeberka zalecających ich duszenie, pieczenie albo grillowanie. Bardzo dobrze pasują do nich różnego rodzaju sosy, jak na przykład sos musztardowy albo sos beszamelowy. Równie smaczne są w wydaniu na słodko z dodatkiem miodu oraz na ostro albo słono. Zanim jednakże skusisz się na kulinarne eksperymenty, zobacz, jak przyrządzić żeberka w kapuście kiszonej.
Przepis na żeberka w kapuście
Do wykonania przepisu na żeberka w kapuście kiszonejbędziesz potrzebowała:
- 1 kg żeberek,
- 80 dag kapusty kiszonej,
- soli,
- pieprzu,
- ziela angielskiego,
- liści laurowych,
- 2 cebuli,
- 4 ząbków czosnku,
- kminku,
- mąki.
Żeberka należy umyć i pokroić na średniej wielkości porcje. Następnie powinny zostać one natarte solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem oraz czosnkiem. W trakcie macerowania się mięsa należy przepłukać kapustę i pokroić ją na niewielkie kawałeczki.
Mięso powinno zostać podsmażone na oleju po obtoczeniu go w mące. Kiedy już je obsmażymy z każdej strony, należy zdjąć je z patelni. Kolejnym krokiem jest zeszklenie obranej i pokrojonej cebuli.
Następnie układamy warstwowo w naczyniu kapustę, żeberka i cebulę. Zanim wstawimy je do piekarnika, dodajemy do nich kilka listków laurowych i ziela angielskiego. Całość polewamy wywarem, który został nam na patelni po smażeniu mięsa z dodatkiem wody. Mięso powinno piec się w temperaturze 180°C przez około 60–70 minut.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze