Składniki:
makaron spaghetti, oliwa z oliwek, czosnek, koperek, sól i pieprz
Jak przyrządzić?
Kilka ząbków czosnku siekamy i wrzucamy na patelnię z dużą ilością rozgrzanej oliwy. Podsmażamy, ale nie dopuszczamy do zbrązowienia. Następnie wrzucamy posiekany koperek lub natkę pietruszki (ja osobiście wolę koperek). Dodajemy sól i pieprz - dosyć sporo. Smażymy jeszcze chwilkę - czosnek ma pozostać jasny. Nastepnie wylewamy zawartość patelni na ugotowany, gorący makaron. Podajemy natychmiast.
Potrzebne przybory:
deska do krojenia, nóż, patelnia i garnek
Jak podawać?
Na ogrzanej misce - musi być gorąca przez cały czas jedzenia, jak oliwa wystygnie za bardzo nie jest już taka smaczna. Na stół koniecznie podać sól i pieprz - ta potrawa powinna byc dosyć słona i pieprzna.
Uwagi:
Proste, tanie i przepyszne.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Magda |