Składniki:
1 kostka margaryny, 1 szklanka cukru,
3 szklanki mąki tortowej,
0,5 szklanki śmietanki słodkiej 12%,
5 jaj,
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
ok. 2 kg jabłek lub duży słoik gotowego musu jabłkowego,
cukier waniliowy.
Jak przyrządzić?
Przygotowanie musu jabłkowego:
Ok. 2 kg jabłek obrać, pokroić w ćwiartki i wydrążyć z nasion. Wrzucić do garnka i dusić na małym ogniu do momentu aż jabłka będą rozgotowane i powstanie mus. Na koniec dodać cukier według uznania lub w zależności od kwaskowości jabłek. Można też dodać cukier waniliowy.
Przygotowanie ciasta:
Margarynę i cukier miksować i dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę z proszkiem, wlać śmietankę i miksować do jednolitej, gęstej masy. Gdy masa będzie zbyt rzadka można dodać troche więcej mąki. Masę podzielic na 2 części. Jedną część wyłożyć na blachę (wysmarowaną tłuszczem) i rozprowadzic na niej (delikatnie) mus jabłkowy. Na wierzch rozprowadzić drugą część masy przykrywając mus. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temp. 180st. Na koniec ostudzone ciasto polać lukrem.
Lukier: do 5-6 łyżeczek cukru pudru dodać troszke mleka i wymieszać do uzyskania konsystencji podobnej do ciasta naleśnikowego.
Smacznego!
Uwagi:
Do przyrządzenia musu najlepsze są jabłka antonówki choć ja stosowałam różne odmiany jabłek. Ciasto zawsze się udaje i jest bardzo smaczne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 10z |
Autor | Misia |