Składniki:
Biszkopt: 6 jajek, 6 łyżek cukru, 6 łyżek mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju.
Krem jagodowy: 25 dag jagód świeżych (ewentualnie mrożonych – rozmrozić, odlać nadmiar soku),1/2 litra słodkiej śmietany 30% (najlepsza Rama Creme Fine), 2 opakowania śmietan-fixu, 4 łyżki cukru pudru (lub więcej, według smaku), odrobinę soku z cytryny.
Jak przyrządzić?
Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo po 1 łyżce cukru i ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodawać po 1 żółtku i ubijać na najwyższych obrotach. Następnie dodawać po 1 łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz 2 łyżki oleju i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach lub łyżką. Dużą blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia. Wyłożyć równomiernie ciasto. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Piec 20 minut. Po upieczeniu ostrożnie zdjąć ciasto z papieru i wystudzić. Sprawdzić, czy się zwinie, jeśli nie – można położyć na wilgotnej ściereczce.
Krem: mocno schłodzoną śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach, dodać cukier, jeszcze chwile ubijać. Wymieszać ze śmietan-fixem. Na końcu dodać jagody i sok z cytryny, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Rozsmarować krem na cieście i zwinąć roladę. Przechowywać w lodówce.
Uwagi:
Co do ilości jagód mrożonych, to można dać ich mniej (mrożone jagody nie są zbyt smaczne po rozmrożeniu, dlatego w przypadku mrożonych daję więcej soku niż jagód). A tak ogólnie to daję wszystko na "oko", żeby krem miał ładny kolor i był smaczny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Autor | Panna Tulipanna |