Sk艂adniki:
podwojna piers z kurczaka,
puszka mleka kokosowego,
puszka anansa,
rodzynki z 50g,
banan,
brzoskwinia,
kurkuma 1 lyzeczka,
sos sojowy,
szczypta curry,
migdaly w platkach z 50g,
wiorki kokosowe z 50g,
oliwa z oliwek,
maka kukurydziana 1-2 lyzeczki.
Jak przyrz膮dzi膰?
Piersi pokroic w male kawaleczki, zalac sosem sojowym i wsypac kurkume, wymieszac i odstawic. Ananasy pokroic w male czasteczki, tak samo brzoskwinie i banana. Na patelni rozgrzac oliwe, podsmazyc piersi. Jak juz wyparuje woda z miesa i zacznie skwierczec - wlac mleko kokosowe i wsypac owoce wraz z rodzynkami i gotowac na malym ogniu.Podprazyc delikatnie migdaly i wsypac do kurczaka razem z wiorkami. Zostawic pare platkow migdalowych do dekoracji. Jak juz rodzynki zaczna peczniec, wsypac curry a make z woda rozrobic i ostroznie wlac do kurczaka i zagotowa intensywnie mieszajac. Gotowe!
Potrzebne przybory:
noz, deska, patelnia
Jak podawa膰?
Z ryzem i z usmiechem!
Uwagi:
Wiorki, migdaly i rodzynki - ilosc wedlug uznania, jak kto lubi, ja wlasciwie dodaje wszystkiego "na oko", tutaj zmyslilam proporcje... Moze byc malo slodkie, najlepszy jest cukier brazowy.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4 |
Przybli偶ony koszt | 7 z艂 |
Autor | marzenka |