Składniki:
30 dag miodu,
40 dag cukru,
35dag masla lub margaryny,
30 dag śmietanki kremówki,
1,5 łyżki stołowej imbiru,
1,5 kg mąki,
1,5 łyżki cynamonu,
1 łyżka goździków,
1 łyżka proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Wymieszać masło, miód, cukier i przyprawy. Ubić śmietankę i powoli dodawać do ciasta. Rozpuścić proszek do pieczenia w niewielkiej ilości wody i dodać do ciasta. Dokładac stopniowo mąkę, tak aby ciasto nabrało stałej konsystencji. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki. Następnego dnia rozwałkować, wyciąć dowolne ksztalty, ułożyć na blasze i wstawić do gorącego piekarnika.Piec w temp. 175 stopni przez 10-15 minut lub aż się zarumienią.Gotowe pierniczki można udekorować pudrem.
Uwagi:
Z podanej porcji uzyskamy około 500 ciasteczek - w sam raz na całe Boże Narodzenie i Nowy Rok ;)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | ok. 500 ciasteczek |
Autor | martencja |