Składniki:
3-5 jajek, 3-5 łyżek mąki (w zależności od ilości jajek; 1 jajko=1 łyżka mąki, olej do smażenia
Jak przyrządzić?
Pierwsze co robimy to ddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy stopniowo żółtka (nie wszystki na raz bo nam piana "siądzie"). Gdy dodamy wszystkie żółtka dodajemy stopniowo mąkę cały czas nadal mieszając mikserem - wsypujemy jedną łyżkę, dobrze rozprowadzamy, potem następną, rozprowadzamy, itd. aż dodamy całą mąkę. Taką mase wylewamy na gorący olej na niedużej, ale wysokiej patelni i smażymy na niedużym ogniu aż się masa zetnie i sprawdzamy czy jest brązowy od spodu, jeśli tak, to przekładamy na drugą stronę i smażymy na brązowo. Gotowe.
Potrzebne przybory:
mikser, naczynie do ubicia piany, nieduża, ale wysoka patelnia, szeroka, w miarę długa szpatułka do przekładania.
Jak podawać?
Od razu na talerz i posmarować dżemem, marmoladą lub czym kto lubi - ja np. czasem nakładam na wierzch mieszankę owocową - posiekaną w kostkę 1 nektarynkę, 1 banana, kilka kulek winogrona i polane serkiem homogenizowanym wanilowym - niebo w gębie!
Uwagi:
Ważne, by ogień nie był za duży, bo ten omlet lubi się przypalać, no i trzeba pilnować by był olej na patelni, a jego braki uzupełniać. Przekładać jedną dużą lub dwoma szpatułkami, bo omlet łatwo się łamie.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1-2 |
Kaloryczność | średnia/wysoka |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | imerion |