Składniki:
0,5 kg czerwonej papryki,
0,5 kg cebuli,
0,5 kg marchewki,
pół słoiczka koncentratu pomidorowego,
przyprawa typu vegeta,
olej.
Jak przyrządzić?
Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić w dość drobną kostkę (ok. 5 na 5mm). Na patelnię wlać ok. 3 łyżki oleju, do tego wrzucić paprykę i smażyć 15 min., potem wrzucić do garnka. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i też usmażyć z 3 łyżkami oleju na patelni do uzyskania rumianego koloru po czym dodać do papryki. Marchewkę umyć, oskrobać i zetrzeć na tarce,na dużych oczkach. Tak jak paprykę i cebulę usmażyć na oleju, tylko tym razem dac go trochę więcej, tak żeby marchewka była "wilgotna". Po usmażeniu wrzucić do garnka, wymieszać z paprykąi cebulą, chwilę razem wszystko podgrzewać, po czym dodać koncentrat pomidorowy i vegetę (ewentualnie trochę pieprzu). Dusić razem ok 10 min. często mieszając. Można jeść na ciepło lub zimno jako dodatek do kanapek. Smacznego!
Uwagi:
Wychodzi tego sporo, więc ja część pakuję na gorąco do słoiczków i przechowuję w lodówce do 2 tyg. Po tym czasie jest już na pewno zjedzone, więc nie ma już co przechowywać.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | PUSIA |