Bakłażan jest niskokaloryczny, obniża cholesterol, dlatego często łączymy go z bardziej treściwymi składnikami. Zapiekanka z bakłażanami, mięsem mielonym i pomidorami to danie samodzielne, sycące i smaczne. Smaku dodaje również żółty ser zapieczony razem z sosem beszamelowym.
Składniki:
2 bakłażany,
pół kg mielonego mięsa wieprzowego,
4 dojrzałe pomidory,
łyżka koncentratu pomidorowego,
3 ząbki czosnku,
cebula,
15 dag żółtego sera,
łyżka masła,
łyżka mąki,
dwa żółtka,
szklanka mleka,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
łyżka porwanej natki pietruszki,
łyżka porwanej bazylii,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
masło do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Bakłażanów nie obierać, odciąć jedynie końcówki i pokroić w plastry.
Następnie posypać solą, przełożyć na sito i odstawić na około 20 minut.
Po tym czasie przepłukać je zimną wodą.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, osuszyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać zmiażdżony czosnek i mięso mielone.
Smażyć około 10 minut.
Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Dodać do mięsa razem z łyżką koncentratu pomidorowego.
Smażyć następne 10 minut.
Przyprawić solą i pieprzem.
Ser zetrzeć na tarce.
Formę posmarować masłem, na dno ułożyć warstwę bakłażanów, na nie warstwę mięsa.
Mięso posypać natką pietruszki, bazylią i startym żółtym serem.
Ponownie bakłażany, mięso, natka i bazylia oraz ser.
Na wierzchu zapiekanki ułożyć bakłażany.
Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę, chwilę smażyć ciągle mieszając.
Dodawać partiami mleko, żółtka i mieszać.
Gdy sos będzie dostatecznie gęsty, przyprawić go gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Sosem polać zapiekankę, na wierzchu posypać serem.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |