Składniki:
szynka, baleron w plasterkach ewentualnie plasterkowana kiełbasa, "twardy" żółty ser, jajka, odrobina specyfiku do smażenia - margaryna, olej w zaleznosci od upodobań.
Jak przyrządzić?
1) Rozgrzewamy tłuszcz na patelni.
2) Kładziemy wędline tak by pokryła cały spód,podsmażamy z obu stron.
3) "Rozbijamy" jajka do jakiegoś naczynia, dodajemy pieprzu i soli do smaku (należy zwrócić uwagę żeby nie przedobrzyc z solą jeśli później użyjemy np. słonego baleronu, szynki).
4) Przygotowujemy porcje tartego żółtego sera.
5) Na podsmażoną, ułożoną na spodzie patelni wędlinę sypiemy utarty ser.
6) Podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż ser się zacznie rozlewać.
7) Dodajemy wcześniej przygotowane jajka.
8) Co jakis czas wykonujemy ruchy koliste patelnią tak by się jajka rozlały po całej powierzchni.
9) Grzejemy całość aż do chwili gdy uznamy ze jajka maja odpowiednią konsystencje.
10) Tak przygotowaną potrawę zzsuwamy na talerz i możemy wcinać :)
Potrzebne przybory:
patelnia, widelec, nóż
Jak podawać?
Bezpośrednio po przygotowaniu. Po podaniu na talerz mozna posypać zielonym szczypiorkiem, dodać swieżego pomidora.
Uwagi:
Najlepiej potrawę robić na patelni teflonowej, bądź innej która pozwoli na łatwe przeniesienie potrawy na talerz.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1-2 |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Krzys_M |