Składniki:
1,5 szklanki ryżu, kostka rosołowa, 1 pierś z kury, 20 dag pieczarek, 1-2 cebule, sos sojowy, olej
Jak przyrządzić?
Do garnka wlać ok. 3 łyżki oleju i podgrzać go. Wsypać ryż i podprażyć go przez ok. 2-3 min. Zalać wrzątkiem (na 1 szklankę ryżu przypadają 2 szklanki wrzątku, czyli tu 3 szklankami). Uwaga!!! Powinna buchnąć para gdy zalejecie 1. szklanką - nie przestraszcie się i nie poparzcie! Dodać kostkę rosołową, mieszać aż się rozpuści, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem tak długo aż na powierzchni ryżu pojawią się dziurki. Ryż nie powinien wyjść ani rozmokły, ani twardy. Pokroić kurczaka w kostkę, podsmażyć na głęcokiej patelni. Dodać pokrojoną cebulkę. Skropić sosem sojowym. Na osobnej patelni podsmażyć pieczarki pokrojone w plastry. Gdy już odparuje z nich woda dodać do cebuli i mięsa. Całość skropić sosem sojowym. Dodać ugotowany ryż i znów skropić sosem. Wymieszać wszytsko dokładnie. Smacznego!
Potrzebne przybory:
2 patelnie (w tym jedna głęboka), chyba że wcześniej usmażycie pieczarki, garnek z przykrywką, drewniana łycha do mieszania, deska i nóż do krojenia, szklanka.
Uwagi:
Ryż wg tego przepisu podaję jako normalne danie do obiadu, nie tylko w spaghetti. Jest pyszny! Ja nie używam innych przypraw niż sosu sojowego, ale jeśli ktoś lubi można poeksperymentować. Risotto mojej cioci można bez problemu odgrzewać na drugi czy trzeci dzień.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Monira |