Składniki:
na ciasto:
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
na krem:
- 16 g żelatyny
- 250 ml zagęszczonego mleka
- 250 ml jogurtu natiralnego
- 7 dag cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250 ml śmietany kremówki
- 15 dag czarnych porzeczek (mogą być mrożone)
- 15 dag melona
Jak przyrządzić?
1. Z mąki, masła, cukru, żółtka i soli ugnieść ciasto. Uformować kule, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinkę.
2. Po godzinie ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy o średnicy 25 cm, po czym ponakłówać widalcem. Piec 20 minut w 200 stopniach.
3. Żelatynę namoczyć, rozpuścić podgrzewając. Mleko, jogurt, cukier, cukier waniliowy zmiksować- dodać żelatynę i odstawić do lekkiego stężenia,4. Śmietanę ubić, dodać do kremu.
5. Z melona wydrążyć kilka kulek (za pomocą łyżeczki), a resztę pokroić w kostkę.
6. Dwie trzecie porzeczek i pokrojony w kostkę melon wyłożyć na cieście i położyć na nie krem.
7. Ciasto wstawić do lodówki na pół godzinki.
8. Następnie udekorować je tym co zostało :)
Potrzebne przybory:
ubijaczka, mikser.
Jak podawać?
Na małych talerzykach w towarzystwie białego Martini.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Nana |