Składniki:
pół kostki margaryny, 2 szkl. cukru, 4 jaja, 4 łyżki oleju, 3 łyżki śmietany, 5 i pół szkl. mąki, 2 płaskie łyżeczki sody, pół kilo miodu, szklanka mleka, 4 zmielone ziarnka pieprzu, łyżeczka cynamonu, 4 utłuczone gożdziki, 4 utłuczone ziarnka ziela angielskiego, bakalie jakie lubicie
Jak przyrządzić?
Margarynę, cukier, jaja, olej i śmietanę dobrze utrzeć mikserem. Rozpuścić miód i połączyć z ciepłym mlekiem. Do miodu dodać korzenie lub 3 łyżeczki przyprawy do pierników, dokładnie wymieszać. Przestudzony miód połączyć z utartą wcześniej margaryną. Dokładnie zmiksować. Do powstałej masy dodać mąkę wymieszaną z sodą. Dokładnie wymieszać. Dodać bakalie i wymieszać jeszcze raz. Wylać na natłuszczoną blaszkę. Piec w temp. 175 stopni przez godzinę. Upieczony posmarować roztopioną czekoladą i posypać orzechami.
Potrzebne przybory:
miska do ucierania, mikser, garnek do miodu i mleka, łyżka, mozdzierz,
Uwagi:
Czekoladę roztapiać w kąpieli wodnej. Piernik ten nie musi "dojrzewać", można go jeść gdy tylko wystygnie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Kasiunia |