Składniki:
Składniki do masy I i II:- 1 litr śmietany 32% (łowicka!)- 3 tabliczki gorzkiej czekolady Wedel lub Goplana- 3 łyżeczki kakao- 2 łyżeczki żelatyny- szklanka cukru pudru- wiśnie w spirytusie (ok. 20-30 sztuk)- 4 łyżki kakao deco morenoSkładniki do ciasta:- 4 jajka- pół szklanki mąki tortowej- pół szklanki cukru- łyżeczka prozku do pieczenia- 2 łyżeczki kakao
Jak przyrządzić?
Masa IPół litra śmietany ochłodzić, 3 czekolady rozpuścić w "kąpieli wodnej", 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubić dodając pod koniec ubijania pół szklanki cukru, ostudzoną czekoladę (płynną!), żelatynę, kakao deco moreno i mały kieliszek spirytusu spod wiśni. Dodać również wiśnie.Masa IIPół litra śmietany ochłodzonej ubić dodając cukier i łyżeczkę żelatyny.CiastoW tortownicy o średnicy 25cm upiec biszkopt (na spodzie musi być papier do wypieków). Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić na sztywną pianę a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, żółtka, mąkę, proszek i kakao. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut.Ostudzone ciasto przekroić na dwie płaskie części. Spód tortu nasączyć spirytusem a na to wyłożyć czekoladową masę. Przykryć drugą częścią ciasta i nasączyć spirytusem. Na wierzch dać ubitą śmietanę. Udekorować wiśniami lub startą czekoladą. Przechowywać w lodówce. Przed położeniem drugiej masy włożyć tortownicę z pierwszą masą do lodówki!
Uwagi:
Tort w smaku lepszy niż słynny "Czarny Las" z cukierni Michalskich. Opracowanie własne. W razie jakichś pytań i wątpliwości proszę o kontakt mailem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | Roodah |