Składniki:
Biszkopt:
- 7 jajek
- 7 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki kartoflanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
Nugat:
- 5 białek
- 15 dkg cukru
- 20 dkg orzechów (drobno posiekanych)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki kartoflanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Masa:
- 1,5 kostki masła
- 5 żółtek
- 4 łyżki (płaskie) mąki kartoflanej
- 2 cukry waniliowe
- 1 szklanka cukru
- ½ litra mleka
Jak przyrządzić?
Biszkopt: z podanych składników upiec biszkopt i podzielić na 2 części.
Nugat: ubić białka z cukrem i dodać resztę składników (orzechy drobno posiekane)
Masa: ugotować budyń: odlać ok. 0,5 szklanki mleka i wymieszać z mąką kartoflaną i żółtkami, resztę mleka z cukrami zagotować (robić jak normalny budyń). Po wystygnięciu dodawać do ucieranego masła (polecam mikser na największych obrotach).
Masę podzielić na 2 części do jednej dodać kakao (1 łyżka, na oko i do smaku może być więcej).
Biszkopt podzielić na 2 części, naponczować (najlepiej fajną wódeczką) i układać:
Biszkopt - jasna masa - konfitura wiśniowa (mogą być np. z likieru itd.) - nugat - masa ciemna - biszkopt - polewa.
Potrzebne przybory:
Mikser niezwykle ułatwi przygotowanie:) ale makutra z tuczkiem i tradycyjna trzepaczka rowniez mogą być :)
Jak podawać?
można podawać lekko schłodzony :)
Uwagi:
Pyszny placek :) przetestowany na wielu imprezach :) polecam
Inna koncepcja na wykorzystanie masy:Biszkopt - masa z kawałkami brzoskwiń (ananasów) - delicje - galaretka
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | średni |
Porcje | duża |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Nina |