Sk艂adniki:
- pol kg ziemniakow,
- pol kg bialego, chudego sera,
- 25 dag wedzonego, surowego, dosc chudego boczku,
- 25 dag cebuli,
- sol, pieprz, oliwa z 1. tloczenia,
ciasto nalesnikowe:
- 2 jajka,
- mleko,
- maka pszenna,
- spora szczypta soli i pol lyzeczki cukru
Jak przyrz膮dzi膰?
Najpierw robimy ciasto na nalesniki. Do miksera albo duzej miski wbilamy jajka, dodajemy mleko, ok. 2 szklanek, miksujemy. Potem dosypujemy po duzej lyzce maki miksujac po dodaniu kazdej kolejnej porcji az do momentu, gdy ciasto bedzie mialo konsystencje pitnego jogurtu. Dodajemy sol i pieprz, miksujemy chwilke i odstawiamy. Teraz mamy czas na zagotowanie obranych ziemniakow w lekko osolonej wodzie i rozdrobnienie sera w misce. Boczek kroimy w mala kosteczke i wytapiamy na patelni az do momentu, gdy bedzie chrupiacy i rumiany. Wrzucamy mieso do miski z serem uwazajac, by wytopiony tluszcz zostal na patelni. Na tym wlasnie tluszczu dusimy drobno posiekana cebulke, ktora wrzucamy rowniez do miski. Teraz wystarczy odcedzic ugotowane ziemniaki i wszystko razem utluc na w miare jednolita mase. Sprawdzamy ile potrzeba przypraw, proponuje sporo pieprzu, dodaje charakteru potrawie. Nalesniki smazymy na patelni z nieprzywierajacym dnem, najlepiej bez jakiegokolwiek tluszczu. Powinny byc cieniutkie ale duze, delikatnie zlociste ale nie przypieczone. Na kazdy wystygniety nalesnik wkladamy duza lyche farszu, rozprowadzamy na 3/4 powierzchni, po czym zwijamy zaczynajac od tego brzegu, gdzie jest najwiecej farszu. Gotowe ruloniki smazymy w sporej ilosci oliwy z 1. tloczenia pamietajac, ze smazenie nalezy zaczac od tej czesci, gdzie "zawijka" sie konczy.
Potrzebne przybory:
patelnia, mikser/trzepaczka, miska, kuchenka, gaz...
Jak podawa膰?
Swietnie smakuja same w sobie ale z kwasna smietana sa wyborne, smacznego!
Uwagi:
Przepis na farsz jest pewnie wiekszosci z was znany jako farsz do pierogow, jednak ciasto nalesnikowe zmienia smak tej tradycyjnej potrawy bardzo znaczaco i na korzysc.
Do smazenia nalesnikow bez tluszczu polecam patelnie z serii Tefal Thermo Spot, serio nic nie bedzie przywieralo :)
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Kaloryczno艣膰 | wi臋cej niz mniej |
Autor | Martana |