Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 40 – 50 g drożdży piekarskich lub 2 torebki drożdży „instant”
- pół kostki masła
- 1,5 szklanki mleka
- cukier waniliowy
- sól, cukier
Nadzienie: według gustu – czekolada, Nutella, uprzednio przygotowany twarożek (uwaga: nie może być za rzadki!), twarda marmolada (dżem rozpłynie się i wsiąknie w ciasto: ryzyko zakalca), rodzynki, owoce kandyzowane itp.
Jak przyrządzić?
Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki przed wyrobem ciasta osiągnęły temperaturę pokojową. Drożdże piekarskie przed dodaniem do ciasta należy rozpuścić w cukrze i pozostawić na ok. 0,5 godziny do wyrośnięcia. Drożdże „instant” należy uprzednio wymieszać z mąką.
Mąkę przesiać, wsypać do dużego naczynia, wymieszać z ew. drożdżami "instant", płaską łyżeczką soli, cukrem waniliowym i ok. 5 łyżeczkami cukru zwykłego. Następnie dolać mleko i drożdże i stopniowo wyrabiać rękami ciasto. Pod koniec należy dodać uprzednio rozpuszczone i schłodzone masło i dalej wyrabiać. Jeśli ciasto jest nadal twarde i sypie się, należy powoli dodawać do ciasta mleko. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny i nie powinno kleić się do rąk. Jeśli klei się do rąk oznacza to, że jest za rzadkie i należy dosypać troszkę mąki.Gotowe ciasto należy zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu objętość ciasta powinna zwiększyć się co najmniej trzykrotnie.Z gotowego, wyrośniętego ciasta rękami ugniatamy krążki o średnicy ok. 8 cm, na który centralnie nakładamy nadzienie i zawijamy tak, aby nie wydostało się podczas pieczenia.
Gotowe bułeczki kładziemy na blachę uprzednio wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy na 20 min do wyrośnięcia (etap ten można pominąć, ale bułeczki po upieczeniu będą mniejsze). Następnie blachę wkładamy do nagrzanego do 200 oC piekarnika i pieczemy do momentu ich zezłocenia (ok. 30 min).
SMACZNEGO!
Potrzebne przybory:
Wysokie naczynie, aby pomieściło rosnące ciasto, blacha lub szeroka brytwanka.
Jak podawać?
Na ciepło, bez dodatków.
Uwagi:
Ciasto nalezy rozrabiać mlekiem ostrożnie, aby nie zaczęło kleić sie do rąk podczas wygniatania. Jeśli sie to już przydaży należy ugniatając ciasto stopniowo dosypywać mąki, aż ciasto zacznie "odchodzić" od rąk
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 30 bułeczek |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Krzyś |