Maślane bułeczki - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 kg mąki pszennej
- 40 – 50 g drożdży piekarskich lub 2 torebki drożdży „instant”
- pół kostki masła
- 1,5 szklanki mleka
- cukier waniliowy
- sól, cukier

Nadzienie: według gustu – czekolada, Nutella, uprzednio przygotowany twarożek (uwaga: nie może być za rzadki!), twarda marmolada (dżem rozpłynie się i wsiąknie w ciasto: ryzyko zakalca), rodzynki, owoce kandyzowane itp.

Jak przyrządzić?

Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki przed wyrobem ciasta osiągnęły temperaturę pokojową. Drożdże piekarskie przed dodaniem do ciasta należy rozpuścić w cukrze i pozostawić na ok. 0,5 godziny do wyrośnięcia. Drożdże „instant” należy uprzednio wymieszać z mąką.
Mąkę przesiać, wsypać do dużego naczynia, wymieszać z ew. drożdżami "instant", płaską łyżeczką soli, cukrem waniliowym i ok. 5 łyżeczkami cukru zwykłego. Następnie dolać mleko i drożdże i stopniowo wyrabiać rękami ciasto. Pod koniec należy dodać uprzednio rozpuszczone i schłodzone masło i dalej wyrabiać. Jeśli ciasto jest nadal twarde i sypie się, należy powoli dodawać do ciasta mleko. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny i nie powinno kleić się do rąk. Jeśli klei się do rąk oznacza to, że jest za rzadkie i należy dosypać troszkę mąki.Gotowe ciasto należy zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu objętość ciasta powinna zwiększyć się co najmniej trzykrotnie.Z gotowego, wyrośniętego ciasta rękami ugniatamy krążki o średnicy ok. 8 cm, na który centralnie nakładamy nadzienie i zawijamy tak, aby nie wydostało się podczas pieczenia.
Gotowe bułeczki kładziemy na blachę uprzednio wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy na 20 min do wyrośnięcia (etap ten można pominąć, ale bułeczki po upieczeniu będą mniejsze). Następnie blachę wkładamy do nagrzanego do 200 oC piekarnika i pieczemy do momentu ich zezłocenia (ok. 30 min).

SMACZNEGO!

Potrzebne przybory:

Wysokie naczynie, aby pomieściło rosnące ciasto, blacha lub szeroka brytwanka.

Jak podawać?

Na ciepło, bez dodatków.

Uwagi:

Ciasto nalezy rozrabiać mlekiem ostrożnie, aby nie zaczęło kleić sie do rąk podczas wygniatania. Jeśli sie to już przydaży należy ugniatając ciasto stopniowo dosypywać mąki, aż ciasto zacznie "odchodzić" od rąk

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćśredni
Porcje30 bułeczek
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt7 zł
AutorKrzyś

Maślane bułeczki: Podobne przepisy

Maślane bułeczki: wypróbuj również

Bułeczki serowe

... Znowu kanapki? Czy słyszysz czasem taki narzekający głos dziecka, gdy przychodzi czas na kolację? Jeśli tak, sprawdź, jak przyrządzić pyszne bułeczki serowe, które nasycą małego głodomora i sprawią, że chętniej zasiądzie do wieczornego posiłku. ...

dawno temu

Ciasteczka maślane

... do następnego razu. Warto zatem wybierać przekąski posiadające niezwykły smak. Jedną z nich niewątpliwie są ciasteczka maślane, które od razu poprawią nam humor i sprawią prawdziwą kulinarną rozkosz. I chociaż ... z łatwością możemy je kupić w ...

dawno temu

Przepis na bułeczki drożdżowe

... Już tak dawno ich nie jadłaś, prawda? Bułeczki drożdżowe, ach ten zapach dzieciństwa. Przygotuj je dzisiaj swoim dzieciom. Będą z jabłkami. Czy mogłabyś zrobić rodzinie lepszą niespodziankę? Pamiętasz jak wracałaś do domu, a mama witała cię ...

dawno temu

Pyszne BUŁECZKI z dodatkiem naturalnej witaminy C

... Wczesna wiosna to trudny okres dla naszej odporności. Warto więc dostarczać organizmowi witaminę C w każdej postaci. Zwłaszcza, jeśli jest tak pyszna jak nasze drożdżowe bułeczki z cytryną ...

dawno temu

Kapuśniaczki - doskonały dodatek do barszczu na sylwestra

... Jeśli postanowiłaś ugotować na sylwestra czerwony barszcz, to powinnaś zadbać również o odpowiednie dodatki. Kapuśniaczki to doskonałe rozwiązanie. Goście będą mogli przegryzać bułeczki z kapustą „na sucho” lub popijać je czerwoną zupą. Sama ...

dawno temu

Mieszkanie jak ciepła bułeczka

... , a do tego w kształcie wagonu, za mocno wyśrubowaną cenę, ponieważ sprzeda się ono za chwilę. Okazuje się bowiem, że mieszkania idą jak ciepłe bułeczki. Ja, starająca się nie ulegać ... pod sufitem atmosfery dezaprobaty, powiedzieć, że nie, nie ...

dawno temu

Rodzaje pieczywa

... , że na nic innego nie miało się już ochoty. Chrupiący chleb lub pyszne słodkie bułeczki to niemal najczęściej spożywane produkty, o których często wiemy naprawdę niewiele. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jaką rolę odgrywa jedzenie pieczywa w ...

dawno temu

Makijaż dzienny dla brunetki

... Rzadko która kobieta może obyć się bez makijażu nawet jeśli wychodzi tylko do sklepu po bułeczki. Doradzimy ci jak zrobić wizaż, który podkreśli twoją urodę. ... Rzadko która kobieta może obyć się bez makijażu nawet jeśli wychodzi tylko do ...

dawno temu

Pasta jajeczna - sposób na pyszne śniadanie

... Pasta jajeczna to przepis na pyszne śniadanie. Jajka, ser żółty, majonez, szczypiorek i do tego świeżutka bułeczka z masłem. Ummm.... pycha. Taki posiłek nie jest w prawdzie zbyt dietetyczny ...

dawno temu

Olejek z awokado

... Awokado z impetem wkroczyło na nasze stoły wraz z rosnącą popularnością obcych kuchni i smaków z dalekich krajów. Wraz z naszym podniebieniem owoc o ciemnozielonej skórce i maślanym, żółtawym miąższu podbił również sklepowe półki z kosmetykami. ...

dawno temu

Interaktywna książka kucharska

...   Coraz więcej na naszym rynku powstaje gadżetów, które już od pierwszych dni po ukazaniu się w powszechnym obiegu, stają się prawidziwymi hitami i rozchodzą się jak przysłowiowe gorące bułeczki ... Coraz więcej na naszym rynku powstaje ...

dawno temu

Niezdrów jak ryba. Które można jeść bez strachu?

... do naszego organizmu. Nie polecana jest też ryba maślana, która zawiera dużo kwasu oleinowego – składnika niestrawnych i nieprzyswajalnych przez człowieka estrów woskowych (wchodzą w skład wydzieliny gruczołów ...

dawno temu

Niezawodny przepis na cynamonowe drożdżówki

... Smak świeżych, ciepłych drożdżówek cynamonowych nie ma sobie równych. Podczas gdy wiele z nas przynosi je z ulubionej piekarni, warto pokusić się o przygotowanie tych pysznych bułeczek w zaciszu ... do pieczenia. Gdy umieścisz w nim wszystkie ...

dawno temu

Jak dobrać puder?

... „świeże bułeczki”. Sekret ich powodzenia? Potrafią sprytnie nadać twarzy pożądany odcień. Bardzo ważny jest sposób nakładania tego rodzaju kosmetyku.  ... „świeże bułeczki”. Sekret ich powodzenia? Potrafią sprytnie nadać twarzy pożądany odcień. ...

dawno temu

Nietypowe pojemniki na przyprawy w kształcie figur szachowych

... polega ich fenomen, ale pewne jest, że produkty te im bardziej kreatywne i nie przypominające standardowych szklanych pojemniczków z metalową nakrętką, jakie zwykło się dawniej używać, tym lepiej „schodzą” ze sklepowych półek, niczym ...

dawno temu

Przepis na herbatniki

... , herbatniki maślane albo herbatniki w czekoladzie. Jak zrobić herbatniki?Do przygotowania herbatników będziesz potrzebowała: 2 szklanek mąki,1 łyżeczki proszku do pieczenia,4 łyżek masła,¾ szklanki mleka ...

dawno temu

Powiązane Tematy