Przepis na herbatniki
KAROLINA • dawno temu
Każdy dietetyk wciąż powtarza, że najczęściej popełnianym błędem w naszym żywieniu jest ciągłe podjadanie. I trudno się temu dziwić, bo to właśnie odruchowe sięganie po jedzenie, o którego zawartości kalorycznej gdzieś po drodze zapominamy, niekorzystnie wpływa na nasz wygląd. Z drugiej strony każdy dietetyk powie, że to, ile i jakiej jakości jemy, powinno podlegać ciągłej kontroli nie tylko w przysłowiowy już poniedziałek. Nie ma zatem żadnych przeciwwskazań, aby jabłko jedzone na drugie śniadanie zamienić czasami na pyszne i chrupkie herbatniki. Trudno bowiem cały czas być na diecie i odmawiać sobie nawet najmniejszych przyjemności. Sięgnięcie po herbatniki jest również świetnym sposobem na zaspokojenie głodu, gdy nie mamy czasu na przygotowanie innego lekkiego posiłku, a zaparzona filiżanka herbaty lub kawy wypita z bliską osobą może sprawić, że smak lekkich ciasteczek będziemy pamiętać jeszcze przez długi czas. Nie trać czasu i zobacz, jak zrobić sobie i twoim bliskim przyjemność, piekąc domowe herbatniki.
Przepisy na ciasteczka
Zanim dowiemy się, dlaczego warto korzystać z przepisów na ciasteczka, należy uściślić, czym one są. Otóż to dość zróżnicowana grupa wyrobów cukierniczych, których wielkość przeznaczona jest na jedną porcję. Mogą one posiadać odmienne kształty, kolory, nadzienia, smaki, a także zapachy. I tu właśnie tkwi wielka zaleta różnych rodzajów ciastek. Otóż świetnie sprawdzają się one w podróży, mniej oficjalnych spotkaniach i z reguły są dość proste w przyrządzeniu. Oczywiście część z nich bardziej przypomina tradycyjne ciasta i znacznie szybciej ulegają one zepsuciu. Jednakże kiedy zdecydujemy się na upieczenie wyrobów z ciasta francuskiego z jabłkiem, rogalików drożdżowych, biszkoptów, markiz, makaroników albo pierników, możemy być pewni, że będziemy cieszyć się ich smakiem przez długi czas. Nie istnieją w zasadzie żadne ograniczenia dotyczące ulepszania tradycyjnych przepisów na wyśmienite ciasteczka do kawy. Jednym z ich rodzajów są zazwyczaj prostokątne, twarde, kruche i słodkie herbatniki. Zanim zabierzesz się do ich pieczenia, zobacz, jak zrobić herbatniki, a następnie udoskonalaj naszą recepturę, robiąc herbatniki korzenne, herbatniki maślane albo herbatniki w czekoladzie.
Jak zrobić herbatniki?
Do przygotowania herbatników będziesz potrzebowała:
- 2 szklanek mąki,
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżek masła,
- ¾ szklanki mleka,
- szczypty soli,
- ½ szklanki cukru.
Mąkę należy przesiać i dodać do niej proszek do pieczenia, 4 łyżki masła, sól oraz cukier, zagniatając ciasto. Kolejnym krokiem jest dodanie do ciasta mleka – tyle, by stworzyła się jednolita i odrobinę lepka konsystencja.
Ciasto powinno być dość cienko rozwałkowane na blacie pokrytym mąką. Następnie za pomocą noża należy wykroić prostokąty. Herbatniki trzeba włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220°C na około 10–12 minut. Następnie po ostygnięciu można ozdobić je w dowolny sposób. Będą one przez dłuższy czas świeże, kiedy przechowamy je w zamkniętym, szklanym słoiku.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze