Składniki:
Spód:
- 150 g suchych wafli (bez nadzienia)
- 100 g białej czekolady
- 100 g masła
poza tym:
- 5 bananów
- 3 galaretki cytrynowe
- 1 zółtko
- 150 g masła
- 1 cukier waniliowy
Jak przyrządzić?
1. Czekoladę rozpuścić z masłem. Wafle zmielić w maszynce na proszek, dodać do lekko przestudzonej czekolady, dokładnie wymieszać.
Tą masę przełożyć do tortownicy. Masę dobrze dociskać tak by powstał zwarty spód ciasta. Chłodzić ok. 1 godziny.
2. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach wody. Trzecią galaretkę przyrządzić wg Przepisu na opakowaniu.
3. 4 banany zetrzeć na tarce. Żółtko utrzeć z masłem i cukrem. Dodać przestudzone 2 galaretki (te z 2 szkl. wody) i tarte banany
. 4. Masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. Chłodzić w lodówce 1 godzinę. Gdy masa zastygnie, ułożyć na niej plasterki pozostałego banana. Zalać tężejącą trzecią galaretką. Trzymać w lodówce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | nutella |