Składniki:
- 500 g mrożonego ciasta francuskiego
- 250 g miodu
- 125 g masła
- 250 g orzechów włoskich
- po 75 g pistacji i migdałów
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- sok z 1/2 cytryny
Jak przyrządzić?
1. Ciasto rozmrozić, rozwałkować i podzielić na kilka jednakowych prostokątów wielkości blacy.
2. Masło roztopić. Dno i boki długiej blaszki wyłożyć folią aluminiową, natłuścić.
3. Kawałek ciasta położyć na dno formy, cienko posmarować masłem, posypać porcją posiekanych orzechów i zmielonych migdałów. Przykryć kolejnym płatem, posmarować go masłem, posypać orzechami. Czynność powtarzać.
4. Piec 45 minut w 190 stopniach.
5. Miód podgrzać, połączyć z sokami. Syropem polać przestudzone ciasto. Odstawić na noc do zastygnięcia.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nutella |