Składniki:
- 400 g jabłek
- 5 g drożdży
- 3/4 szkl. mąki
- szkl. mleka 3,2%
- 3 łyżki wódki
- 1/2 szkl. cukru pudru i cukru zwykłego
- 1/2 szkl. piwa
- olej
Jak przyrządzić?
1. Drożdże rozetrzeć w łyżce ciepłego mleka. Mąkę przesiać do miski, dodać połowę ciepłego mleka, piwo, żółtko i drożdże.
2. Wyrobić dokładnie ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Dodać resztę mleka i 2 łyżi oleju. Odstwaić na 2 godziny.
3. Jabłka obrać, podzielić na pół, wyciąć gniazda i pokroić na 1 cm plastry. Posypać połową cukru pudru, zalać alkoholem i odstawić.
4. Białko ubić, pod koniec dodać zwykły cukier. Pianę delikatnie wymieszać z ciastem.
5. Krążki jabłek maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Osuszyć z tłuszczu, przed podaniem posypać resztą cukru pudru.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nutella |