Sk艂adniki:
Ciasto: 30g dro偶dzy , 2-3 szklanki maki, 3/4 szlanki wody o pokojowej temperaturze, 2 lyzki oliwy z oliwek, sol do smaku, cukier jak kto lubi. Sos: kwasna smietana 18%(szklanka), lyzeczka galki muszkatalowej, szczypiorek, zabek czosnku, pieprz mielony (swiezy).Farsz: ser wedle uznania, boczek krojony w cienutkie plastry, oregano, bazylia.
Jak przyrz膮dzi膰?
Ciasto to juz wiadomo. Sos: wlewamy smietanke do miseczki, dodajemy galke muszkalalowa, kroimy szczypiorek na drobniutko, dodajemy do smietany, ucieramy zabek czosnku + sol i pieprz do smaku (musi postac i przegryzc sie ok. 20 min w lodowce).Nastepnie na wyrobione na blasze ciasto rozsamrowujemy sosik, posypujemy serem i ukladamy plasterki boczu, posypujemy duzo oregano i bazylii (az sie glodny zrobilem :-)), do nagrzanego na maxa piekarnika wsadzamy nasza Pizze na okolo 15-20 min.
Uwagi:
Padawac z bialym winem, naprawde wykwintne danie. Polecal na kolacje z kobieta (przez zaladek do lozka heheh zartuje)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia w艂oska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Kaloryczno艣膰 | wysoka |
Przybli偶ony koszt | 20 z艂 |
Autor | 艁ukasz |