Sk艂adniki:
- duza cukinia, ok. 2 kg,
- pol kilo mielonego miesa wolowego,
- 4 papryki, zielona,zolta, czerwona i malenka czuszka,
- puszka pomidorow bez skorki,
- pieprz, sol, ziola prowansalskie,
- 2 duze cebule,
- kilka zabkow czosnku (wedle uznania),
- pol kilo pieczarek,
- oliwa
Jak przyrz膮dzi膰?
Cukinie cieniutko obieramy, przecinamy na pol wzdluz, wyskrobujemy pestki i okalajace je "gluty", lekko solimy i pieprzymy, odstawiamy. Mieso smazymy na oliwie mieszajac na patelni az tylko straci czerwony kolor, tez w trakcie smazenia lekko przyprawiamy.
Umyte pieczarki kroimy w kostke, papryki patroszymy z bialych czesci i pestek i kroimy (czuszke bardzo drobno), reszte w kostke. Czosnek i cebule tez siekamy. Usmazone mieso wrzucamy do miski, na pozostalym tluszczu smazymy kolejne skladniki, czyli cebule z czosnkiem, pieczarki rozciapciane pomidory z puszki. Wszystko wrzucamy do miski z miesem, pokrojona papryke (niesmazona) rowniez. Mieszamy dokladnie, dodajemy przyprawy wedle uznania, ewentualnie troszke oliwy. Farsz (najlepiej po sprobowaniu) wkladamy na dolna polowe cukinii, powinien sie zmiescic caly, z gorka :-) Przykrywamy wierzchem cukinii, polewamy odrobina oliwy i w naczyniu zaroodpornym z pokrywka wkladamy do piekarnika nastawionego na ok. 150 stopni. Cukinia jest gotowa gdy widelec gladko wchodzi w owoc ale cukinia sie nie rozpada, zajmuje to ok. godziny (pieczenie, nie klucie).
Potrzebne przybory:
patelnia, naczynie zaroodporne, dobry smak
Jak podawa膰?
Po lekkim wystygnieciu kroic w plastry jak pieczony schab, nie potrzeba zadnych dodatkow, moze kieliszek dobrego wina, smacznego!
Uwagi:
Farsz pasuje zarowno do cukinii jak i do faszerowanej papryki i nalesnikow.Skladniki smazone przed mieszaniem nadzienia musza serio sie pozbyc wody, bo cukinia i papryki dadza wystarczajaco duzo wody.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | ok. 6 |
Kaloryczno艣膰 | niska |
Autor | Martana |