Składniki:
2 średniej wielkości filety z kurczaka, papryka czerwona, papryka żółta, 40 dag sera żółtego, pęczek szczypiorku, 30 dag świeżych pieczarek, 10 jaj, 2 średnie cebule, odrobina oliwy.
Jak przyrządzić?
Filety z kurczaka umyć i oczyścić. Pokroić w kostkę. Następnie roztrzepać jajka, doprawić przyprawami wg gustu. Do jaj dodać filety i wstawić do lodówki na ok. 1,5 godz. W międzyczasie pieczarki umyć i oczyscić, a następnie zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Paprykę i cebule pokroić w kostkę i podsmażyc na odrobinie oleju. Ser żółty podobnie jak pieczarki zetrzeć na grubych oczkach, posiekać umyty szcypiorek.Po upływie 1,5 godz. wyjąć z lodówki jajka z filetem i dodać do nich przygotowane składniki. Wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać. Całośc powinna być dość gęsta.Tak przygotowany farsz smażyć na rozgrzanej patelni na oleju. Wspaniałym uzupełnieniem placków jest przygotowany wczesniej sos czoskowy.
Jak podawać?
Placki podawać najlepiej (choć niekoniecznie) na ciepło z odrobina sosu czoskowego z boku. Talerz przyzdobić pozostawionym szczypiorkiem
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Justyna |