Składniki:
puszka kukurydzy, średniej wielkości papryka czerwona, papryka zielona, świeży ogórek, ok 20 dag szynki (lub gotowanej piersi kurczaka), pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra, sól, majonez
Jak przyrządzić?
Odsączone na sitku kukurydzę i posiekany w kostkę ogórek wrzucić do miski. Dodać posiekaną w kostkę paprykę, wymieszać. Dosmaczyć przyprawami (uwaga na ostrą paprykę- zbyt dużo i sałatka stanie się niesmaczna: ostra i gorzka) i wymieszać z majonezem. Warto przyrządzić z pół godziny przed podaniem żeby składniki przeszły swoim zapachem, można schłodzić. Jest lekka i zawsze smaczna ;-)
Jak podawać?
Sama w sobie jest bardzo dekoracyjna ze względu na kolory warzyw. Można posypać drobniutko posiekaną pietruszką.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Faoiltiarna |