Składniki:
- 1/2 kg cebuli
- 50g masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1-2 ząbki czosnku
- szczypta szałwi
- listek laurowy
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 szklanki wytrawnego wina białego
- 2-3 szklanki bulionu z kurczaka
- sól, pieprz
- grzanki z bułki
- 50g tartego sera, np. Ementalera
Jak przyrządzić?
Masło topimy w rondelku i wrzucamy pokrojoną w cienki plasterki cebulę. Dusimy, mieszajac, aż będzie miękka, wtedy dodajemy posiekany czosnek, listek laurowy, tymianek i szałwię. Mieszamy i dusimy na maleńkim ogniu ok. 30 min. Wlewamy wino, mieszamy (już na większym ogniu), a gdy wyparuje płyn, dodajemy gorący bulion i gotujemy (na małym godniu) ok. 30 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę rozlewamy do ŻAROODPORNYCH miseczek, wrzucamy na wierzch grzanki i posypujemy serem. Zapiekamy kilka minut w temp. 80C. yjmujemy z piekarnika, gdy ser się zarumieni!
Potrzebne przybory:
Miseczki żaroodporne
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Eridani |