Składniki:
ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 4 łyzki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
(wszystkie składniki podwajamy bo muszą być dwie takie same babki, z tym że jedna czarna z dodatkiem kakao (2 łyzki).
krem:
- karpatka lub 3 budynie waniliowe
- kostka masła
Jak przyrządzić?
Z podanych składników przygotowujemy jednocześnie dwa biszkopty, tzn. ubijamy pianę z białek i cukru, dodajemy żółtka, olej i przesianą mąkę z proszkiem + 2 łyżki kakao do jednego placka. Wylewamy do keksówek i pieczemy jednocześnie przez ok. 40 min. w temp. 200 stopni. W miedzyczasie gotujemy budyń, studzimy i ucieramy z masłem. Upieczone biszkopty kroimy w grube kromki, smarujemy kremem i przekładamy raz białą, raz czarną. Całość oblewamy polewą czekoladową.
Uwagi:
Ciasto najlepiej zlepiać na stolnicy, bo jest bardzo długie, kroić szerokie plastry pod skosem aby każdy miał na talerzyku białoczarny kawałek. Ciasta jest dużo i jest pyszne, może spokojnie przez kilka dni leżeć w lodowce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Autor | alexa |