Składniki:
- 4 szklanki ugotowanego pęczaku,
- 1 duży słoik papryki konserwowej,
- 1 puszka kukurydzy słodkiej,
- 20-30 dag sera żółtego (rodzaj wg Twoich upodobań i gustu),
- ok. 15 dag posiekanych orzechów włoskich(mogą być też laskowe),
- 2-3 ząbki czosnku,
- majonez - ilość wg uznania (w wersji light lub/z jogurtem naturalnym),
- sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Dość szybko się robi (nie licząc gotowania pęczaku, który można sobie zrobić dzień wcześniej).
Pokrojoną w kostkę paprykę, starty na tarce o dużych oczkach ser żółty, posiekane orzechy, kukurydzę łączymy z ugotowanym pęczakiem.
Wszystkie składniki mieszamy doprawiając do smaku majonezem/jogurtem, solą, pieprzem.
Smacznego.
Uwagi:
Jeżeli, ktoś z Was nie gustuje w pęczaku może zastąpić go ryżem. Sałatka będzie wówczas bardziej delikatna.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | gabi |