Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 kostki margaryny do pieczenia
- 2 jaja rozmiaru XXL lub 3 trochę mniejsze
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oleju do pędzlowania gofrownicy
Jak przyrządzić?
1. Margarynę roztopić - ja wstawiam na 30-40s w przykrytym (potrafi znienacka prysnąć) naczyniu do mikrofalówki ustawionej na pełną moc.
2. Odzielić jak najdokładniej żółtka od białek, żółtka wlać do mąki a białka ubić na sztywną pianę w suchym naczyniu (odrobina wody lub żółtka uniemożliwi ubicie sztywnej piany).
3. Do margaryny wsypać mąkę i powoli wymieszać mikserem (tłuszcz dobrze rozprowadzi się wtedy w cieście)
4. Do mleka wsypać proszek do pieczenia i wymieszać.
5. Do mąki wlać mleko, wsypać cukier i cukier waniliowy a następnie miksować 2 - 3 minuty
6. Dodać pianę i chwilę miksować na wolnych obrotach aby piana w miarę równo wymieszała się z ciastem. (dłuższe miksowanie spowoduje że ciasto zacznie rzednąć)
Potrzebne przybory:
Mikser, 2 głębsze naczynia do ubijania i miksowania, druciana podstawka z mikrofalówki (pozwoli na odparowanie gofrów po upieczeniu a przed podaniem) i gofrownica.
Używam zwykłej gofrownicy za ok. 40 zł o mocy 750W - nie jest to gofrownica marzenie ale jak się nie ma co się lubi...
Jak podawać?
Podawać z:
- cukrem pudrem
- bitą śmietaną
- truskawkami z cukrem
- konfiturami
Życzę smacznego i oczekuję wyrozumiałej pomocy w dopracowaniu przepisu.
Uwagi:
Biorąc wodę (lepiej gazowaną) zamiast mleka nasze gofry będą się wolniej przypiekały, jednak mi bardziej smakują te z mlekiem.
Zmniejszanie ilości margaryny oraz zwiększanie ilości cukru powoduje, że gofry bardziej przywierają do gofrownicy i wbrew pozorom nie robią się słodsze.
Zamiast proszku do pieczenia można wykorzystać orężadkę w proszku: polecam "Emix - tropikalna".
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 8 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 gofrów |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | Małgi |