Składniki:
2 opakowania budyniu (po 40 g) o dowolnym smaku,
1 l mleka,
17 słodzików (tabletek)
Jak przyrządzić?
Z litra mleka odlać 2/3 kubka, pozostałe mleko wlać do garnka z aluminium i dodać słodziki (nie trzeba mieszać), postawić na ogniu. Do mleka w kubku wsypać budynie, dokładnie wymieszać łyżką, aby nie pozostawić grudek. Bacznie obserwować stojące na ogniu mleko, nie dopuścić do wrzenia. Gdy mleko zacznie się gotować, podchodzić w górę garnka, wlać mleko z rozpuszczonymi budyniami i szybko mieszać. Budyń jest już gęsty, więc można go przełożyć do salaterek, Smacznego:)
Potrzebne przybory:
garnek z aluminium do mleka,kubek (300 ml),łyżka do mieszania
Uwagi:
Równie słodki jak budyń z cukrem, ale praktycznie bez kalorii. W ten sam sposób można przygotować kisiel:)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 8 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | andzia |