Składniki:
2 gotowe biszkopty,
puszka mleka skondensowanego słodzonego,
2 największe opakowania śmietany kremówki,
troszkę spirytusu (do nasączenia biszkopta),
wiórki kokosowe, gorzka lub mleczna czekolada do posypania
Jak przyrządzić?
Mleko skondensowane gotować przez 2 godziny i 15 minut w garnku (całą puszkę, nie otwierać!). Ubić śmietany (dla ułatwienia można dodać Śnieżkę), a następnie dodać do nich ostudzoną już zawartość puszki (czyli toffi). Ilość dowolna (najlepiej jest dodawać po łyżeczce i próbować). Ja dodaję pół puszki. Biszkopt polać alkoholem, a następnie położyć na niego warstwę bitej śmietany. Przykryć to drugim biszkoptem, który można posmarować cienką warstwą toffi z puszki i pozostałą śmietaną. Ładnie wygląda, jak śmietanę położy się również po bokach. Wierzch można posypać startą mleczną lub gorzką czekoladą i wiórkami. Po zrobieniu należy trzymać w lodówce, by śmietana się nie rozpadła.
Potrzebne przybory:
mikser
Uwagi:
Mój mąż uwielbia ten torcik, który naprawdę nie jest pracochłonny, często robię mu go w ramach niespodzianki, jak wróci z pracy. Nie jest bardzo słodki, więc nie ma mowy o zasłodzeniu. A jeśli mleko w puszce jeszcze zostanie, polecam zmieszać z wódką, pycha...To taka mała rozkosz, na którą każdy zasłużył...
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Magda K. |