Składniki:
100 g mąki pszennej, 45 g gorzkiego kakao, 1 łyżka stołowa cukru (kryształu), 1 surowe jajko, 200 ml mleka, 200 g lodów czekoladowych, 300 g świeżych lub mrożonych truskawek, tłuszcz do smażenia;)
Jak przyrządzić?
Przesiej przez sito mąkę pszenną i kakao, dodaj łyżkę stołową cukru i całe jajko. Dokładnie ubij ciasto mikserem, w trakcie ubijania stopniowo dolewając mleka, by powstała gładka, jednolita masa. Odstaw ciasto na 20 minut w ciepłe miejsce.Na mocno rozgrzanej patelni na gorącym tłuszczu usmaż cienkie naleśniki i wyłóż je na talerzyki deserowe.Dopóki naleśniki są ciepłe, na każdy nałóż porcję lodów czekoladowych (2-3 gałki) i połówki umytych i dokładnie osączonych truskawek. Oczywiście mrożone owoce musisz wcześniej rozmrozić, najlepiej w temperaturze pokojowej.Złóż naleśniki na pół. Deser gotowy;)
Jak podawać?
Naleśniki z lodami i truskawkami mogą stanowić samodzielne danie na podwieczorek, ale równie dobrze możesz je podawać jako deser na zakończenie odświętnego obiadu;)
Uwagi:
Należy spożyć zaraz po przyrządzeniu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | 356 kcal |
Autor | agnieszka- młoda |