Składniki:
20 dag pieczarek,
10 dag śmietany (18%,)
1 szklanka bulionu z kostki,
1 cebula,
1 łyżeczka mąki,
tłuszcz,
sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Cebulę posiekać. Pieczarki pokroić w półplasterki (kapelusze), w krążki (nóżki). Na tłuszcz włożyć cebulę. Po chwili dodać pieczarki. Dusić ok. 10 minut do momentu, aż troszkę wody odparuje. Dolać bulion. Śmietanę wymieszać z mąką, żeby nie było grudek. Zdjąć sos z ognia. Do śmietany wlać trochę sosu i energicznie wymieszać. Wlać śmietanę do sosu. Postawić na ogień i czekać, aż się zagotuje. Przyprawić solą i pieprzem.
Jak podawać?
Smaczny sosik do kotletów i ziemniaków, do placków ziemniaczanych i do wielu innych rzeczy. Co kto lubi:)
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Autor | martaaa |