Składniki:
Na kotlety:
500 g mięsa mielonego,
2 jajka,
bułka tarta (na oko, tyle, żeby wyszło mięso jak na zwykłe kotlety mielone),
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
sól, pieprz, papryka ostra do smaku.
Na farsz:
200 g pieczarek,
1 cebula,
sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Pieczarki drobno posiekać, podsmażyć na maśle, tak żeby woda odparowała zupełnie. Cebulę też drobno posiekać i też podsmażyć na maśle. Wymieszać pieczarki z cebulą, dodać soli i pieprzu do smaku.Zagnieść mięso z pozostałymi składnikami na kotlety. Formować kotlecik wielkości orzecha włoskiego. Następnie palcem z kotlecika zrobić placuszek i nakładać trochę farszu, zlepić kotlecik (wychodzi kulka), obtaczać w mące. Tak samo postępować z pozostałymi. Z takiej porcji mięsa wychodzi ok. 24 kotlecików. Smażyć w głębokim oleju na rumiano.
Jak podawać?
Podawać z ziemniakami, ryżem, kuskusem itp.
Uwagi:
Kotlety te później podgotować w bulionie. Z bulionu tego zrobić sos obojętnie jaki. Ja wypróbowałam pomidorowy i pieczarkowy. Rewelacja, szczególnie z pieczarkowym. Patrz: Sos pieczarkowy martaaa.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Autor | martaaa |