Składniki:
Ciasto: 3 szklanki mąki, 1 szklanka mocnej herbaty, 1/2 szklanki miodu, 1 szklanka oleju, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cynamonu. Masa: 2 galaretki cytrynowe, 1 kg winnych jabłek, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki rodzynek, 100 g cukru, 1 łyżeczka masła.
Jak przyrządzić?
Ciasto: miód, cukier, herbatę, olej i jajka połączyć. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Zmiksować. Blachę posmarować tłuszczem. Wyłożyć ciasto. Piec 50 min w temp. 200 stopni. Wystudzić. Masa: galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Jabłka obrać, pokroić. Dodać cukier. Prażyć na maśle 5 min. Dodać rodzynki i orzechy. Ostudzić. Połączyć z tężejącą galaretką. Piernik przekroić, posmarować masą. Można polać polewą czekoladową.
Jak podawać?
Najlepiej do kawki lub herbatki w miłym towarzystwie.
Uwagi:
To ciasto można przekładać dowolnymi masami - pyszne jest z dżemem, jak również samo, polane polewą o dowolnym smaku lub po prostu posypane cukrem pudrem. Długo zachowuje świeżość.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | b. wysoka |
Autor | Asiaczek |