Składniki:
Piersi z kurczaka,
zioła prowansalskie,
pieczarki,
papryka czerwona,
por,
żółty ser
Jak przyrządzić?
Piersi należy poktoić na dwa kawałki, rozbić jak na kotlety, posolić, popieprzyć, a następnie oprószyć ziołami prowansalskimi - odstawić.Por pokrojony w plasterki lub półplasterki podsmażyć na tłuszczu.Jak będzie miękki, dodać pokrojone pieczarki.Posolić i popieprzyć.Kiedy pieczarki będą miękkie i nabiorą koloru, dodać pokrojoną paprykę i jeszcze troszkę podsmażyć, tak aby papryka trochę zmiękła.Następnie tak przygotowaną masę nałożyć na przyprawione kotlety. Przykryć to plastrem sera lub serem startym na średnich oczkach. Tak przygotowane kotlety smażyć pod przykryciem na tłuszczu na patelni, aż do roztopienia sera lub w piekarniku do osiągnięcia takiego samego efektu.
Jak podawać?
Podawać najlepiej z białym pieczywem.Doskonale pasuje do tego dania białe wytrawne wino.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Dora |