Składniki:
4 duże jajka,
0,5 szkl. cukru pudru,
0,5 szkl. mąki kukurydzianej,
cukier waniliowy,
tłuszcz do wysmarowania formy,
kaszka kukurydziana do posypania formy
Jak przyrządzić?
Żółtka z cukrami ubijamy na gęsty kogel-mogel, dodajemy ubite na pianę białka, delikatnie mieszamy i na masę przesiewamy przez sito mąkę kukurydzianą. Składniki mieszamy drewnianą łyżką,ciasto przelewamy do średniej formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy w temp. 150 st. przez 30 min, wyjmujemy, gdy się zarumieni, a boki lekko odstają od formy.
Jak podawać?
Podajemy posypany cukrem pudrem, bez innych dodatków.
Uwagi:
Gdy wstawiamy ciasto, piekarnik powinien być nie za gorący!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12 |
Autor | beba |