5 pomysłów na dietetyczny obiad

Dietetyczny obiad jest najbardziej treściwym posiłkiem na diecie odchudzającej. Dostarcza największej porcji kalorii, aż od 30 do 35 proc. dziennego na nie zapotrzebowania. Dzięki niemu zgubisz nadmiar zbędnych kilogramów i poczujesz się niezwykle. Oto nasze propozycje na obiad lekkostrawny!

Obiad dietetyczny — czyli właściwie jaki?

Lekkostrawny posiłek, jakim bez wątpienia jest obiad dietetyczny, powinien zostać skomponowany z odpowiednio dobranych składników. Prawidłowo skomponowany powinien zawierać produkty białkowe, solidną porcję warzyw i węglowodany złożone.

Duże ilości białka zawierają takie produkty jak mięso z indyka, z kurczaka, cielęciny i ryb. Mięso z powodzeniem mogą również zastąpić rośliny strączkowe i białko rośliny oraz jajka.

Skarbnicą węglowodanów złożonych jest między innymi makaron pełnoziarnisty, makaron gryczany, kasza bulgur, jęczmienna i gryczana, ryż.

Dodatek warzyw w posiłku dietetycznym z kolei dostarczy pożytecznych i ważnych dla zdrowia witamin i minerałów.

Drugą ważną sprawą jest sposób przygotowania dania dietetycznego. Wymaga właściwej obróbki termicznej. Najlepiej jest przyrządzać go na parze, grillować na patelni, dusić lub piec w folii aluminiowej.

Jeśli planujemy często spożywać (a na pewno warto!), dobrze jest zaopatrzyć się w sprzęty ułatwiające ich przyrządzanie, np. parowar lub blender.

ZDROWA DIETA, CZYLI JAKA?

Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się co jest zdrowe, a co nie?



3 propozycje na obiad dietetyczny

1. Zupa — krem z awokado i pomidora — przepis

Potrzebne składniki:

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego;
  • 2 duże pomidory;
  • 1 awokado;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 szalotka;
  • garść mięty;
  • garść pietruszki;
  • garść orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na drobną kostkę, blendujemy na krem.

2. Przyprawiamy i posypujemy z wierzchu orzechami. Możemy dodatkowo udekorować nasze danie pokrojonym awokado. Zupa — krem jest gotowa.

2. Pieczony łosoś z pomidorami — przepis

Potrzebne składniki:

  • 10 pomidorków koktajlowych;
  • 200 g fileta z łososia;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 cebula;
  • sok z limonki;
  • oliwa z oliwek;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Łososia kropimy sokiem z cytryny. Przyprawiamy pieprzem i solą, odstawiamy do lodówki.

2. Kroimy pomidory i dusimy je na patelni razem przyprawami i cebulą.

3. Zdejmuje z patelni i dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek.

4. Łososia zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku przez 20 minut. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi oraz brązowych ryżem.

3. Dietetyczny obiad z kurczaka — przepis

Potrzebne składniki:

  • 800 g piersi z kurczaka;
  • 2 kolorowe papryki;
  • 5 pomidorów;
  • 300 g pieczarek;
  • 2 cebule;
  • papryka mielona słodka;
  • papryka mielona ostra;
  • przyprawa garam masala.

Sposób przygotowania:

1. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Przyprawiamy garam masala, podsmażamy na oliwie. Po chwili dodajemy na patelnię w piórka cebulę, pieczarki i dusimy pod przykryciem przez 3 minuty.

2. Do kurczaka dodajemy paprykę i pomidory, solimy i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Podajemy z brązowym ryżem. Gotowe.

4. Befsztyk marynowany — przepis

Potrzebne składniki:

  • 200 g mrożonego bukietu jarzyn;
  • 170 g polędwicy wołowej;
  • ocet balsamiczny;
  • łyżka płatków migdałowych;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • pieprz kolorowy.

Sposób przygotowania:

1. Polędwicę nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, wtedy lepiej przejdzie marynatą.

2. 1/3 szklanki octu balsamicznego mieszamy z ząbkiem czosnku, zmielonym pieprzem i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wkładamy je do dużego, plastikowego worka razem z mięsem i chowamy do lodówki na około 10 godzin.

3. Po tym czasie rozgrzewamy grilla i smażymy około 5 minut z obu stron.

4. Marynatę z woreczka przekładamy do garnka i gotujemy przez 5 minut. Tak przyszykowane mięso kroimy na paski i kropimy sosem.

5. Podajemy z gotowanymi warzywami posypanymi płatkami migdałowymi.

5. Kalafior z kaszą, curry i kurczakiem — przepis

Potrzebne składniki:

  • 100 g mięsa z piersi kurczaka;
  • 150 g kalafiora;
  • 1 pomidor;
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej typu pęczak;
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego;
  • łyżeczka oliwy z oliwek;
  • 1 ząbek czosnku;
  • ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej na patelni oliwie rumienimy posiekany czosnek.

2. Parzymy pomidora, obieramy ze skórki, kroimy i dorzucamy na patelnię. Dusimy przez 5 minut.

3. Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki i też dorzucamy na patelnię. Przyprawiamy curry i kolendrą. Dusimy przez kilka minut.

4. Kroimy mięso z kurczaka, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą i chilli. Zalewamy wrzątkiem, a następnie gotujemy (lub pieczemy na grillu).

5. Jogurt mieszamy z curry i tym polewamy kalafiora.

6. Podawaj z ugotowaną kaszą i kurczakiem pokrojonym w paski. Gotowe.

Smacznego!

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kuchnia:

Sałatka z kurczakiem Placek z wiśniami - wspomnienie lata Oryginalne weselne menu Domowe chipsy Łosoś pieczony, czyli pyszna ryba z grilla Magiczna kulka do robienia lodów Zdrowa żywność ekologiczna Słodycze - zdrowe czy nie? Sałatka z fasolką szparagową i parówkami Napój, sok czy nektar - co wybrać? Rodzaje ryżu Świeża herbata w podróży