Składniki:
600 gramów wołowiny bez żył i kości,
niecały kieliszek mołdawskiego wina (polecam Kagor),
100 gramów maleńkich pieczarek,
3 marchewki,
puszka pomidorów w zalewie,
2 buliony wołowe,
2 małe czerwone cebule,
4-5 czubatych łyżek słodkiej, czerwonej papryki,
pieprz,
nieco ponad litr wody,
ewentualnie 2 łyżki mąki
Jak przyrządzić?
Spokojnie, powolutku - każdemu powinno wyjść.Rozgrzewamy olej na patelni i szklimy na nim poszatkowaną cebulkę oraz przekrojone w poprzek pieczarki.Mięso w tym czasie kroimy na niewielkie kawałki, przyprawiamy pieprzem i dodajemy do cebuli i grzybków.Kiedy wszystko się powoli smaży, zalewamy litrem wody dwie kostki bulionowe i wlewamy pół szklanki przygotowanego wina. Stawiamy garnuszek na małym ogniu.Gdy rzeczy z patelni się już podsmażyły, dodajemy je do bulionu z winem. Zaprawiamy na początku dwiema łyżkami papryki, wrzucamy przektojone na pół marchewki i otwieramy puszkę pomidorków. Jeśli są całe, trzeba zmiażdżyć je widelcem. Potem pomidory także powinny znaleźć się w garnku.Gotujemy wszystko 1 godzinę.Po upływie tego czasu dodajemy do zupy resztę wina i dwie pozostałe łyżki papryki.Jeżeli zupa przypomina rosół w konsystencji (b. rzadka), wówczas możemy, a nawet powinniśmy ją zagęścić. W miseczce mieszamy dwie łyżki mąki z wodą, tak by powstało coś o konsystencji śmietany, i wlewamy to do zupy. Potem mieszamy kilka minut i możemy podać na stół.
Potrzebne przybory:
garnek, patelnia, łyżka
Jak podawać?
Z chlebem albo po prostu samodzielnie. Stanowczo polecam z czerwonym winem - tym samym, które zostało użyte do jej przygotowania. Pyszna jest :)
Uwagi:
Zupa o bardzo charakterystycznym smaku i zapachu. Jest to raczej danie samodzielne. Nie nadaje się jako składnik dwudaniowego obiadu, bo ma w sobie dużo mięsa, warzyw i jest bardzo sycąca.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Nana |