Składniki:
2 piersi z kurczaka,
porcja włoszczyzny z brukselką,
cebula,
liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie.
Sos:
0,5 szkl. kwaśnej śmietany kremowej,
3 łyżki posiekanego koperku,
łyżeczka mąki do zagęszczenia
Jak przyrządzić?
Posiekane warzywa z przyprawami zagotowujemy. Do wrzątku dodajemy kurczaka i gotujemy w odkrytym naczyniu, aż wszystko będzie miękkie. Kurczaka wykładamy na półmisek, a warzywa przecieramy, dodajemy troszkę rosołu, łączymy ze śmietaną. Gdy trzeba, sos zagęszczamy i doprawiamy do smaku. Dodajemy koperek i od razu zalewamy mięso.
Jak podawać?
Podajemy z ryżem na sypko bądź puree.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | beba |