Składniki:
1/2 kg dużych gotowanych krewetek,
1 cytryna,
1 czerwona papryczka chili,
2 cukinie,
1 żółta papryka,
5 łodyg selera naciowego,
2 marchewki,
2 cebule,
4 pomidory,
50 g rodzynek,
50 g kaparów,
5 łyżek oliwy z oliwek,
1 łyżeczka czerwonego octu winnego,
1 łyżeczka octu balsamicznego,
kilka liści sałaty do dekoracji,
sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić?
Wyciśnij sok z cytryny i zalej nim krewetki w misce. Posiekaj 1 papryczkę chili razem z pestkami i wymieszaj ją z krewetkami i 3 łyżkami oliwy z oliwek. Zakryj krewetki w marynacie folią i wstaw je do lodówki. Pokrój cebulę w kostkę. Pomidory zalej wrzątkiem i obierz je ze skórki. Oskrob marchewki. Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w cienkie półtalarki. Rozgrzej na patelni 3-4 łyżki oliwy i wrzuć cukinię. Posól i smaż około 3 minut, mieszając od czasu do czasu. Pokrój marchewki w półtalarki. Usuń pestki z papryki, odkrój błonki i pokrój ją w kostkę. Do smażącej się cukinii dodaj cebulę i smaż całość około 1 min. Umyj łodygi selera i obierz je skrobaczką z zewnętrznych twardych włókien. Dodaj paprykę do warzyw na patelni i gotuj następną minutę. (Nie zapominaj o mieszaniu). Pokrój seler na cienkie kawałeczki (grubości około 2 mm) i dodaj do warzyw. Po kolejnej minucie wrzuć marchewki i gotuj całość 3 min. Z obranych pomidorów usuń pestki i pokrój je w kostkę. Wrzuć je na patelnię, wymieszaj i trzymaj na małym ogniu pod przykryciem kolejne 10 min. Kiedy marchewka przestanie być surowa, stanie się al dente, wrzuć do caponaty kapary i rodzynki. Wlej po 1 łyżeczce octu balsamicznego i winnego, a całość dokładnie wymieszaj. Dodaj krewetki razem z marynatą, wymieszaj i trzymaj caponatę jeszcze chwilę na ogniu. Na koniec całość posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj na listku sałaty. Możesz posypać posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Sadur |