Składniki:
1 kg mąki,
4 jajka,
2 łyżki cukru,
szczypta soli,
1 mały jogurt naturalny (200 g),
100 g drożdży,
2 margaryny,
cukier puder, marmolada
Jak przyrządzić?
2 margaryny roztopić i schłodzić, następnie do miski przesiać mąkę, do tego dać całe jaja, cukier, sól, jogurt, drożdże (nie mogą być rozpuszczane) i schłodzoną margarynę. To wszystko wymieszać, jeżeli się ciasto jeszcze lepi, dać do 3 łyżek mąki. Ciasto to zaraz rozwałkować na placek o grubości 3 mm i ciąć kwadraty 8x8 cm. Do środka tego kwadratu dać łyżeczkę marmolady, a cztery boki skleić {kształt koperty}. Położyć na natłuszczoną blachę. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika - 200 stopni - na 30 minut. Upieczone ciastka polać lukrem. Z tego ciasta wychodzi około 30 drożdżówek. Smacznego.
Uwagi:
Dzieci uwielbiają te drożdżówki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 30 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | derkacz |