Składniki:
25 dag twarogu, puszka szprotek wędzonych w oleju lub ryba wędzona, 1 jajko, 1 cebula, 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego, olej, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Do miseczki dajemy twaróg, szprotki wraz z olejem lub mięso z wędzonej ryby - wówczas dodajemy 3-4 łyżki oleju. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę (ilość cebuli i wielkość kawałków uzależniona od osobistych upodobań), przecier pomidorowy, szczyptę soli, pieprzu. Widelcem staramy się dokładnie rozgnieść rybę i ser, by utworzyć jednolitą masę. Następnie ugotowane na twardo i pokrojone w drobną kostkę jajko dodajemy i mieszamy. Gdyby całość okazała się zbyt "sucha", można dolać 1-2 łyżki oleju.
Jak podawać?
Z uwagi na obecność cebuli pasta jest dobra do śniadaniowych weekendowych kanapek.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | młody |